Asi neexistuje nikto, kto by si pri tridsaťstupňových horúčavách povedal, že je mu príjemne a nepotrebuje sa ochladiť. Skúšame to rôzne – studenou vodou, studenými nápojmi či jedlom. Studený však vždy neznamená ochladzujúci. Viete, čo by ste mali jesť, aby ste neprehriali svoj organimus?
Inšpirácia čínskou medicínou
Každé jedlo, ktoré zjeme, v našom tele vyvoláva určitý typ reakcie. Existujú potraviny, ktoré majú ochladzujúce účinky, ale aj také, ktoré telo prehrievajú a ktoré sú zase úplne neutrálne. Táto teória o energii potravín je súčasťou tradičnej čínskej medicíny už celé tisícročia a celé tisícročia funguje. V skutočnosti nejde o to, či je jedlo studené alebo teplé, ale čo spôsobuje v našom tele. V lete sú logicky vhodné najmä potraviny s ochladzujúcim efektom, pretože dokážu telo uvoľniť a účinne z neho odvádzať prebytočné teplo. Zaradením takýchto potravín do vášho jedálnička tak môžete predísť prehrievaniu tela a navodiť si príjemný chladivý pocit. O ktoré potraviny teda ide?
Ovocie dokáže zázraky
Kto by v lete nemal chuť na melón? Melón obsahuje viac, než 90 percent vody, a to je ideálne zloženie na horúce dni. Voda dokáže telo veľmi ľahko ochladiť a podnietiť príjemnejší pocit. Melón je plný vitamínov – nájdete v ňom vitamín C aj A, draslík a horčík. Či už ho budete jesť priamo, alebo piť v podobe osviežujúcich ovocných nápojov, priaznivé účinky pre vás bude mať tak či tak. Podobne, ako melón, sú na tom aj uhorky. Aj ich zloženie tvorí prevažne voda, preto sú v horúcom počasí dobré aj na hydratáciu pokožky a tela. Pomáhajú detoxikovať telo a pozitívne vplývajú aj na stav srdca a ciev. Dostatočne ochladiť nás dokáže ovocie a zelenina i z nášho podnebného pásma, ako napríklad spomínaný melón či uhorky. V naozaj horúcich letných dňoch sa určite oplatí vyskúšať aj trochu exotiky. Citrusové plody sú osviežujúce a navyše zaženú pocity tepla. Dať si môžete napríklad grepy, pomelo a pomaranče, prípadne šťavy, ktoré sú z nich vyrobené. Veľmi dobré sú aj šťavy z tohto ovocia – ak doma máte odšťavovač alebo smoothie maker, asi viete, o čom hovoríme. Ak nie, môžete si ich a mnoho ďalších vecí kúpiť za výhodnejšiu cenu, ak využijete ďalšie zľavové kódy na KuponyZdarma.sk.
Cibuľu si nechajte na jeseň
Potom tu však máme aj potraviny, ktoré vyvolávajú hrejivé účinky, a teda cez leto nemusia byť tou správnou voľbou. Jesť by ste ich mali predovšetkým cez chladné jesenné a zimné dni, kedy pomáhajú lepšie sa vyrovnať s nízkymi teplotami. Pomôcť vám môžu aj v prípade, že máte problém so studenými rukami alebo nohami. Medzi takéto potraviny patrí napríklad kvasená kapusta, ktorá je síce plná vitamínov a iných telu prospešných živín, ale v lete ju rozhodne vynechajte. Do tejto kategórie ešte patrí zelenina ako napríklad cibuľa, cesnak, chren alebo pór. Medzi potraviny, ktoré zahrejú, patrí aj jahňacie a hydinové mäso. Zahrievajú aj bylinky, preto si dávajte pozor na bazalku, tymián alebo rozmarín. Vynechať by ste v lete mali z jedálnička aj horčicu, sójovú omáčku, zázvor, škoricu, ocot a vajcia. Dostali ste chuť na niečo „chladivé“? Prečo teda nevyužiť Wolt zľavové kódy a neobjednať si to rovno domov!